Előző blogbejegyzésben az egyensúly fontosságát boncolgattam.
Dr Young miután sok száz ember élő vérét (nem a szokásos szárított kenetet) egy speciális eljárással (fáziskontraszt mikroszkóppal) megvizsgálta, úgy találta, hogy az összes egyensúly közül, amit az emberi test igyekszik fenntartani, a legdöntőbb a sav-bázis (vagy sav-lúg) egyensúly.
A test a végletekig képes elmenni abban az igyekezetében, hogy fenntartsa a megfelelő, enyhén lúgos természetű vért. Azt a tényt sokan ismerik, hogy a testünk kb. 70%-a vízből áll.
Azt viszont már jóval kevesebben, hogy ennek a víznek mennyire fontos a pH értéke vagyis, hogy a savasság és a lúgosság között hol helyezkedik el a pH skálán.
Anélkül, hogy a kémia órák anyagába túlságosan belemerülnénk, annyit kell a pH fogalmáról tudni, hogy ez egy 1-től 14-ig terjedő skála, a semleges érték a 7-es és minden szomszédos érték tízszeres viszonyt jelez, tehát a 8-as pH értékű folyadék 10-szer lúgosabb, mint a 7-es.
Ugye amikor a testünk hőmérséklete egy pár tizedfokkal megemelkedik (pl.37,8) elég kutyául érezzük magunkat. Van azonban a hőmérsékleti egyensúlynál egy sokkal fontosabb, ez pedig a kémiai egyensúly, más néven a sav-lúg egyensúly. Itt az a probléma, hogy rögtön nem érezzük, ha a testünk nedveinek pH értéke eltolódik a savas értékek irányába. Ahhoz hosszabb idő kell és ilyenkor már a különböző betegségek tünetei jelentkeznek. Az, hogy kinél milyen betegség az már genetikai tényezőktől függ.
Mitől függ, hogy a szervezetünk savas, vagy lúgos kémhatású?
Nos ez több tényezőtől is függ. A legfontosabbak ezek közül:a negatív gondolatoktáplálkozás a környezeti ártalmaka rádioaktív sugárzás
A negatív gondolatok, vagy a stressz sajnos nagyon sok ember életében jelen van. Tudom, hogy nem könnyű dolog megszabadulni napjainkban ezektől, de mégis törekednünk kell rá.Ha a városi dugóban ülünk és rágjuk magunkat, akkor sem jutunk előbbre.
Mitől függ, hogy a szervezetünk savas, vagy lúgos kémhatású?
Nos ez több tényezőtől is függ. A legfontosabbak ezek közül:a negatív gondolatoktáplálkozás a környezeti ártalmaka rádioaktív sugárzás
A negatív gondolatok, vagy a stressz sajnos nagyon sok ember életében jelen van. Tudom, hogy nem könnyű dolog megszabadulni napjainkban ezektől, de mégis törekednünk kell rá.Ha a városi dugóban ülünk és rágjuk magunkat, akkor sem jutunk előbbre.
Az idegességről egy jó megfogalmazásnak tartom, hogy az nem más mint saját magunk büntetése mások hibája (hülyesége) miatt.
A táplálkozás:
Van egy rossz hírem!
A táplálkozás:
Van egy rossz hírem!
Szinte minden amit az átlagos magyar ember szeret jóízűen elfogyasztani, savas bomlást okoz a szervezetben, vagyis savasít!
Vegyünk például egy hagyományos vasárnapi ebédet: Húsleves, rántott hús hasábburgonya, savanyúság (ecetes), somlói galuska, sör vagy bor, utána egy jó kávé. Ha az ember ezt mind „berámolja”, bizony lehet utána nagyokat „ejtőzni”. Valójában ez az ebéd egy nagy savbomba!Arról majd később írok, hogy egy ilyen ebéddel ahelyett, hogy energiát adtunk volna a testünknek, egy hatalmas feladat elé állítottuk.Meg kellene szabadulnia a sok savtól. Ezeknek a savaknak egy része a bőrön keresztül izzadással, a tüdőn keresztül a kilégzéssel illetve a széklettel, vizelettel tud eltávozni a szervezetből. De csak egy része! A többi bent marad és ekkor megpróbálja közömbösíteni a szervezet azzal, hogy létfontosságú lúgosító ásványi anyagokat mint kalcium, magnézium vesz elő a tartalékaiból, például a csontokból, ízületekből, az izmokból.Amit nem sikerül közömbösíteni, azt megpróbálja kirakni úgynevezett savraktárakba pl. a zsírszövetekbe. Teszi ezt azért, hogy a vér nagyon kényes 7,365 pH-ját fenntartsa, illetve ezeket a káros savakat távol tartsa a létfontosságú szervektől.
És most kedves Olvasó az Ön fantáziájára bízom, hogy vajon mi a következménye annak, ha valaki éveken sőt évtizedeken keresztül bünteti a szervezetét azzal, hogy "savakat locsol magába".Vajon meddig képes kompenzálni ezt a túlzott savbevitelt?Dr Young megállapította, hogy ahhoz, hogy a szervezetünk hosszútávon egyensúlyban maradjon az elfogyasztott élelmiszerek 80%-ának lúgosító, a 20%-ának savasító hatásúnak kell lennie.
Húsok,cukor, fehér liszt,tejtermékek,sajtok.
A savasító italok: szeszes italok, kávé, szénsavas üdítő italok,cukrozott gyümölcslevek,tea.
A savasító ételízesítők: ecet, szójaszósz, mustár, majonéz, ketchup.
Ezzel szemben lúgosító hatást fejtenek ki:
Nyers zöldségek legtöbbje, a nem édes gyümölcsök (pl. citrom, grapefruit, savanyú alma, meggy).
Sajnos az édes gyümölcsök is enyhén savasító hatásúak a bennük levő cukortartalom miatt. Most ha belegondolunk, hogy gyermekeink mit fogyasztanak általában tízóraira: párizsis, vagy sonkás fehér lisztből készített zsemle megvajazva, vagy rosszabb esetben margarinozva, és még véletlenül sem kerül bele egy salátalevél.
Abba még belegondolni is rossz, ha utána a csemeténk még bedob egy kólát a zsebpénzéből. És teszi ezt rendszeresen éveken keresztül.
Tudta Ön, hogy 12 gyerekből egy cukorbeteg lesz?
Hogy 12 éves korára az amerikai gyerekek artériái meszesedni kezdenek?Hogy minden 2. gyerek szívbeteg lesz élete során?
Lassan kezd kibontakozni az összefüggés az életmód és a tragikusan rossz egészségi állapot között. Sajnos gyermekeink körében is egyre több az allergiás, asztmás, ekcémás probléma.
A gyermekek még fokozottabban ki vannak téve a televízióból áradó reklámok káros hatásának.
Ők még nem tudnak olvasni a sorok között, elhiszik amit a reklámokon keresztül sulykolnak beléjük.
A mi felelősségünk kell hogy legyen, hogy a "korszerű táplálkozással" szemben alternatívát mutassunk nekik.
Ideje tenni valamit!
Azt már látjuk, hogy milyen okok vezetnek a szervezet elsavasodásához. Most nézzük meg, hogy mit okoznak ezek a felhalmozódott savak.
A savak
Nagyon könnyen előfordul, hogy a testszövetek elsavasodnak. Ez a megbomlott egyensúly egyfajta káoszhoz vezet és megnyitja az utat a betegségekhez. Minden betegség és a rossz közérzet mögött is a testnedvek és a szövetek elsavasodása áll.
Ugyanis a test kizárólag akkor válik sebezhetővé a kórokozók által,amikor elsavasodott.
Az egészséges, enyhén lúgos egyensúlyi állapotban a kórokozók nem tudnak megtelepedni. Testünk összes szabályzó mechanizmusa azért dolgozik, hogy kiegyensúlyozza ezt a finom belső sav-lúg szintet.
A test nem tudja sokáig elviselni a túlzott savasság felé történő eltolódásokat.
A megbomlott egyensúly korai szakaszában a tünetek még nem olyan erősek: kiütések, fejfájás, allergiák, megfázás, influenza, stb.
De ahogy a dolgok tovább súlyosbodnak, egyre komolyabbá válik a helyzet.
De ahogy a dolgok tovább súlyosbodnak, egyre komolyabbá válik a helyzet.
A szervek és egész belső rendszerek meggyengülése eredményeként pajzsmirigy, mellékvese és májproblémák léphetnek fel. Ha a szövetek pH-ja túlságosan elmozdul a savas irányba, akkor az oxigén szint lezuhan és a sejtek anyagcseréje leáll.
Más szóval a sejtek elpusztulnak. Ön pedig ebbe belehalhat.
A gombák ( Candida ) és mikroorganizmusok
Ahogy a szervezet elsavasodik azonnal megjelennek a különböző gombák, mikroorganizmusok és miután a savas közeg kedvez az életfeltételeiknek el is szaporodnak. Ezzel két probléma van.Az egyik, hogy ezek ürüléke nagyon erősen savas méreganyagokból áll és közvetlenül, vagy közvetve egy egész sor tünetet okoznak.
Csak néhány a sok közül: emésztési zavarok, hasmenés, különböző ételek utáni sóvárgás, depresszió, asztma, aranyér, bőrszárazság, légzőszervi problémák, ínysorvadás, körömgomba, ízületi fájdalmak, alvászavarok.....Ezek a gombák által belénk ürített erős savak tovább erősítik a szervezet elsavasodását, tehát egy negatív, lefelé irányuló ciklusba kerül a szervezet.
A másik probléma, hogy ezeknek a gombáknak, mikroorganizmusoknak az a szerepe az élővilágban, hogy az elhullott tetemeket lebontsák, hogy minél előbb visszakerüljenek a természet körforgásába.
Hoppá, de ki akarja, hogy a szervezete már akkor kezdjen lebomlani, elrothadni amikor még él?!
Márpedig kedves Őlvasó ez történik mindenkivel akinek a szervezete kibillent az egyensúly állapotából.
Összefoglalva szemléletesen azt lehet mondani, hogy az élet a lúgos területen van, a halál pedig a savas oldalon.
Üdvözlettel:
Kovács György
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése