"A vizsgálatok alátámasztják, hogy napi kb. 40 g dió elfogyasztása a kevés telített zsírt és alacsony koleszterint tartalmazó diéta részeként, a kalóriabevitelt nem növelve, csökkentheti a koszorúér és szívbetegségek kockázatát."
(Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyezési
Hivatala - FDA)
Dióval az Alzheimer-kór ellen
Az Alzheimer-kór az agy időskori, elhatalmasodó, gyógyíthatatlan, végzetes betegsége. Fokozatosan elromlik a gondolkozó- és emlékezőképesség,és a tünetek jelentkezése után átlagosan nyolc évi élettartamra számíthat még a beteg.
Mit tehet az egészséges ember, hogy ne kapja meg? Korunk orvosi kutatásainak témája ez a kérdés.
A válasz kétrétű. Egyrészt aki nem akar Alzheimer-kórt kapni, az ne rendelkezzen úgynevezett APOE epszilon 4 génnel. Mert akinek ilyene van, az megkapja. Jobb tehát, ha nem vizsgáltatjuk meg génjeinket, mert akkor nem fogunk tudni róla.
A válasz második része gyakorlatiasabb: Együnk diót, mert kiváló E-vitamin-forrás.
És együnk más magvakat, növényi olajokat, tojást, halhúst, szóval mindent, amiben E-vitamin van.
És együnk C-vitamint tartalmazó zöldség- és gyümölcsféléket.
Több, nagy számú résztvevővel végzett vizsgálat is erre az eredményre jutott, amint azokról Larissa Wiese 2002. júliusában beszámolt (www.dietclub.com.au).
A szerző hivatkozik egyrészről egy Hollandiában, Rotterdamban 5395 részvevővel végzett vizsgálatra, amelyben 55 évesnél idősebb, az Alzheimer-kórtól mentes személy vett részt, és akiknek szokásos étrendjét megbízhatóan ellenőrizhették. A kutatást 1993-94-ben kezdték, és 1997-99-ben visszatértek rá.
Megállapították, hogy az E- és C-vitamint kielégítő mértékben fogyasztók kevesebb mint 3 %-a betegedett meg Alzheimer-kórban.
Az Egyesült Államokban is végeztek hasonló kísérletet. 815, 65 éven felüli Chicago-i lakost vizsgáltak meg hasonló módon. Ennek a vizsgálatnak az volt a végeredménye, hogy az E- és C-vitamint megfelelően fogyasztók körében 70 %-kal volt alacsonyabb a kór kialakulása, mint a kevés vitamint fogyasztók körében.
Azt már régebben is tudták, hogy ez a két vitamin antioxidáns hatású, és megvédi a sejteket a szabad gyökök károsító hatásától. A két vizsgálat jelentősége abban van, hogy nagy számú részvevővel, hosszú időn át végezték, így az eredményből levonható következtetés megalapozott.
Tehát: A diófogyasztás egészséges az idősödő korosztály számára. Az imént említett Reiter doktor úgy fogalmaz, hogy a dió melatonin-tartalma egészen biztosan késlelteti nemcsak az Alzheimer-kór elhatalmasodását, hanem a Parkinson-kórt is.
E két vitamin kellő mennyiségű jelenléte a szervezetben a kórt megkapott betegek betegségének lefolyását is lassítja, a végzetes következményt 20 évre is kitolhatja a betegség jelentkezésétől számítva.
Persze, mindennek van előzménye. A diófogyasztás emlékezetjavító hatása régóta ismert. Orosz orvosok már a 18. században az "ész ünnepének" nevezték a diót. Napi két dió elfogyasztásával jelentősen javult a páciensek emlékezete, egy havi rendszeres diófogyasztás után.
És mint mindennek, az Alzheimer-kór és a diófogyasztás összefüggéseinek témakörében újabb kutatásokat is végeztek. Egy vizsgálat azt mutatta ki, hogy az Alzheimer-kór kialakulása összefügg a felvett táplálékban lévő zsírsavak összetételével. Konkrétan a táplálékban lévő arachidonsav mennyiségével.
Emlékezzünk csak vissza a dióbél olajsav-összetételére! Nem emlékszünk? Nos, ez már a kezdődő Alzheimer-kór tünete. Pedig pont az előző fejezetben írtam róla. Lapozzunk csak vissza! Ugye, látható, hogy a dióbélben nincs említésre méltó mennyiségű arachidonsav? Tehát nagyon gyorsan rá kell szoknunk a diófogyasztásra.
Értelmesebb népek körében a diófogyasztás és a központi idegrendszer állapota közti összefüggés ismert. Olvassuk csak el a következő kép magyarázatát! Nem tudjuk elolvasni? Hát, akkor nem számítunk az értelmesebb népek közé. Nagyjából annyit jelent, hogy a dió kicsiben hasonlít az agyra, és a dióbél fogyasztása jó hatású az agyműködésre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése