2009. november 2., hétfő

Lúgosító és savtalanító élelmiszerek...

Kedves Blogolvasó, az alábbiakban következő felsorolás a különböző ételeket mutatja be úgy rangsorolva, hogy a leginkább lúgosító hatásúakkal kezdődik és a legsavasítóbbakkal végződik a lista. Ez az összeállítás Dr. Young és felesége munkája alapján készült.


LÚGOSÍTÓ – ELEKTRONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK


A LEGJOBB:   NAGYON LÚGOSÍT

Szója lecitin (nem alkoholos!) száraz szójabab ( de nem sózott,nem pörkölt!)

Kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldség
(de nem algák!)

Tökmag

Anyatej

Himalája vagy Himalaya só

lúgos víz


JOBB:   ELÉGGÉ LÚGOSÍT


limabab (holdbab) száraz fehér bab szójagranulátum szójabab (mirelit)

cékla, zeller, retek, gyömbér

paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, hagyma, cikória (endívia), avokádó, okra

 pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors (chili őrlemény)


JÓ:   ENYHÉN LÚGOSÍT

lencse, szójaliszt, tofu

karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini (hosszú, sötétzöld, uborkaszerű tökfajta), articsóka, rebarbara, fekete nadálytő, vízitorma

fehér- és sárgarépa, torma, svéd vagy sárga karórépa, köménymag, szezámmag, az édes- és római kömény

hajdina (dara), tönkölybúza, quinoa (ejtsd: kinua)

meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, éretlen zöld banán


olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj

friss fűszernövények, a fűszerek többsége

desztillált víz, kecsketej

mandula,

SAVASÍTÓ – PROTONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK


ROSSZ:  ENYHÉN SAVASÍT

csicseriborsó, vesebab (vörös), fekete bab, búzahús (szejtán)

curry por, (erős fűszerkeverék)

napraforgó olaj, szőlőmag olaj

szilva, cseresznye, fekete ribizli, nektarin, sárgadinnye, friss datolya

köles, amaránt, kásák

édesvízi halak húsa (nem tenyésztett hal)

tej, tejszín, tejföl, szójatej, rizstej

mogyoró, brazil vagy paradió, pekán dió

napraforgómag, lenmag


ROSSZABB: ELÉGGÉ SAVASÍT


friss gyümölcslé (nem édesített, természetes)

asztali só (minden olyan só, amely tapadásgátlót tartalmaz és finomított), ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió

margarin, vaj, kukoricaolaj, ghí (tejből – lassú tűzön – kisütött vaj; az indiai konyha használja a zsír és az olaj helyett)

őszi- és sárgabarack, görögdinnye, körte szőlő, alma, eper, málna, ribizli, szeder, friss füge, áfonya, egres, banán, narancs, mandarin, mangó, ananász, papaya, guajáva, datolyaszilva

búza, zab, hántolt fehér rizs, barna rizs, vadrizs, fehérkenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszfélék

tengeri halak húsa (nem tenyésztett hal)

dió.

A LEGROSSZABB:   NAGYON SAVASÍT


alkohol, szeszes italok, sör, bor, kávé, tea, édesített gyümölcslevek

mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, maláta, gyümölcskocsonya, karob, nátrium-glutamát ízfokozó (jele: E-621) szójaszósz, rizsszirup

szárított / aszalt gyümölcsök ecetes / eltett gyümölcsök

kukorica,árpa, rozs, zabkorpa


disznóhús, borjúhús, marhahús, csirkehús és egyéb szárnyasok húsai, tojás, mindenféle belsőség, kagylók, tenyésztett halak

sajt, túró, joghurt, tejsavó, fagylalt, kazein (tejfehérje), szójasajt, kecskesajt

földimogyoró, pisztácia, kesudió

burgonya (tavalyi tárolt krumpli)

az összes mesterséges édesítőszer, szacharin, aszpartám (E-951) , fehér finomított cukor, répacukor, kukoricaszirup, melasz, fruktóz, juharszirup, méz, szárított náddarabkák, nádszirup, malátaszirup, barnarizs-szirup

gombák (minden fajta)

Kedves Olvasó, ha szeretne egészségesebben élni, igyekezzen az étrendjébe minél többet iktatni a felsorolás elején szereplő és minél kevesebbet a végén levő élelmiszerekből.

Üdvözlettel:

Kovács György

2 megjegyzés:

  1. A zöld banánon meglepődtem. Tudtommal a savtalanítás egyik alapja az, hogy kevés cukrot fogyasszunk, viszont a banán a legcukrosabb gyümölcsök közé tartozik. A sóval kapcsolatban is vitáznék, mert himalájai vagy sem lényegében kősó hétköznapi nevén asztali só, csak annyiban különbözik, hogy finomra porítják. Nevetségesnek találtam Stahl Judit műsorában is mikor az egekig magasztalta, pedig ugyanúgy nátrium kloridról beszélünk. Erősen lúgosító anyagok közé sorolnám a szódabikarbónát is. Külön misét érne meg mi mindenre jó (hányinger, puffadás, másnaposság esetén a gyomorra szintén viszont fontos, hogy ezt csak alkalmanként szabad használni nagyon ritka esetekben). Többen mindenfélét kipróbálnak a témában. Szerintem többet ártanak maguknak a sok kísérletezéssel mint használnának. Szerintem érdemes megjegyezni a cikknél, hogy alapvetően mindenevők vagyunk és ehhez a húsok is hozzátartoznak. Nem kizárni kell az életünkből a savasító dolgokat, hanem egy egészséges egyensúlyt találni, amit sok helyen nem nem látok. Különben teljesen korrekt a cikk, talán az egyik legkorrektebb amit láttam eddig. Én egy könyv alapján savtalanítok bizonyos időközönként "böjttel". Ami egyáltalán nem megerőltető, ha az ember nem visz semmit túlzásba. http://konyv-konyvek.hu/book_images/40a/999640940a.jpg

    VálaszTörlés
  2. Kedves Boros1124 !

    a BANÁN IGEN, DE A ZÖLD BANÁN IGEN IS LUGOSÍTÓ HATÁSA VAN, JÁRJON UTÁNA !

    ÜDV: K_GYÖRGY

    VÁROM MINDENKI HOZZÁ SZÓLÁSAIT !

    VálaszTörlés