LÚGOSÍTÓ – ELEKTRONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK
A LEGJOBB: NAGYON LÚGOSÍT
Szója lecitin (nem alkoholos!) száraz szójabab ( de nem sózott,nem pörkölt!)
Kelkáposzta, petrezselyem, uborka, fűfélék, csírák, szójacsíra, gyermekláncfű, tengeri zöldség
(de nem algák!)
Tökmag
Anyatej
Himalája vagy Himalaya só
lúgos víz
JOBB: ELÉGGÉ LÚGOSÍT
limabab (holdbab) száraz fehér bab szójagranulátum szójabab (mirelit)
cékla, zeller, retek, gyömbér
paradicsom, paprika, saláta, brokkoli, zöldbab, káposzta, zeller, sóska, spenót, fokhagyma, hagyma, cikória (endívia), avokádó, okra
pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne bors (chili őrlemény)
JÓ: ENYHÉN LÚGOSÍT
lencse, szójaliszt, tofu
karfiol, karalábé, zöldborsó, snidling, póréhagyma, kelbimbó, spárga, cukkini (hosszú, sötétzöld, uborkaszerű tökfajta), articsóka, rebarbara, fekete nadálytő, vízitorma
fehér- és sárgarépa, torma, svéd vagy sárga karórépa, köménymag, szezámmag, az édes- és római kömény
hajdina (dara), tönkölybúza, quinoa (ejtsd: kinua)
meggy, citrom, grapefruit, lime, kókusz, éretlen zöld banán
olívaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszépe olaj, kókuszolaj, avokádó olaj, borágó olaj, tőkehalmáj-olaj
friss fűszernövények, a fűszerek többsége
desztillált víz, kecsketej
mandula,
SAVASÍTÓ – PROTONOKBAN GAZDAG – ÉTELEK
ROSSZ: ENYHÉN SAVASÍT
csicseriborsó, vesebab (vörös), fekete bab, búzahús (szejtán)
curry por, (erős fűszerkeverék)
napraforgó olaj, szőlőmag olaj
szilva, cseresznye, fekete ribizli, nektarin, sárgadinnye, friss datolya
köles, amaránt, kásák
édesvízi halak húsa (nem tenyésztett hal)
tej, tejszín, tejföl, szójatej, rizstej
mogyoró, brazil vagy paradió, pekán dió
napraforgómag, lenmag
ROSSZABB: ELÉGGÉ SAVASÍT
friss gyümölcslé (nem édesített, természetes)
asztali só (minden olyan só, amely tapadásgátlót tartalmaz és finomított), ketchup, majonéz, vanília, szerecsendió
margarin, vaj, kukoricaolaj, ghí (tejből – lassú tűzön – kisütött vaj; az indiai konyha használja a zsír és az olaj helyett)
őszi- és sárgabarack, görögdinnye, körte szőlő, alma, eper, málna, ribizli, szeder, friss füge, áfonya, egres, banán, narancs, mandarin, mangó, ananász, papaya, guajáva, datolyaszilva
búza, zab, hántolt fehér rizs, barna rizs, vadrizs, fehérkenyér, rozskenyér, korpás kenyér, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, péksütemények, édes és sós kekszfélék
tengeri halak húsa (nem tenyésztett hal)
dió.
A LEGROSSZABB: NAGYON SAVASÍT
alkohol, szeszes italok, sör, bor, kávé, tea, édesített gyümölcslevek
mustár, ecet, élesztő, lekvárok, kakaó, maláta, gyümölcskocsonya, karob, nátrium-glutamát ízfokozó (jele: E-621) szójaszósz, rizsszirup
szárított / aszalt gyümölcsök ecetes / eltett gyümölcsök
kukorica,árpa, rozs, zabkorpa
disznóhús, borjúhús, marhahús, csirkehús és egyéb szárnyasok húsai, tojás, mindenféle belsőség, kagylók, tenyésztett halak
sajt, túró, joghurt, tejsavó, fagylalt, kazein (tejfehérje), szójasajt, kecskesajt
földimogyoró, pisztácia, kesudió
burgonya (tavalyi tárolt krumpli)
az összes mesterséges édesítőszer, szacharin, aszpartám (E-951) , fehér finomított cukor, répacukor, kukoricaszirup, melasz, fruktóz, juharszirup, méz, szárított náddarabkák, nádszirup, malátaszirup, barnarizs-szirup
gombák (minden fajta)
Kedves Olvasó, ha szeretne egészségesebben élni, igyekezzen az étrendjébe minél többet iktatni a felsorolás elején szereplő és minél kevesebbet a végén levő élelmiszerekből.
Üdvözlettel:
Kovács György
A zöld banánon meglepődtem. Tudtommal a savtalanítás egyik alapja az, hogy kevés cukrot fogyasszunk, viszont a banán a legcukrosabb gyümölcsök közé tartozik. A sóval kapcsolatban is vitáznék, mert himalájai vagy sem lényegében kősó hétköznapi nevén asztali só, csak annyiban különbözik, hogy finomra porítják. Nevetségesnek találtam Stahl Judit műsorában is mikor az egekig magasztalta, pedig ugyanúgy nátrium kloridról beszélünk. Erősen lúgosító anyagok közé sorolnám a szódabikarbónát is. Külön misét érne meg mi mindenre jó (hányinger, puffadás, másnaposság esetén a gyomorra szintén viszont fontos, hogy ezt csak alkalmanként szabad használni nagyon ritka esetekben). Többen mindenfélét kipróbálnak a témában. Szerintem többet ártanak maguknak a sok kísérletezéssel mint használnának. Szerintem érdemes megjegyezni a cikknél, hogy alapvetően mindenevők vagyunk és ehhez a húsok is hozzátartoznak. Nem kizárni kell az életünkből a savasító dolgokat, hanem egy egészséges egyensúlyt találni, amit sok helyen nem nem látok. Különben teljesen korrekt a cikk, talán az egyik legkorrektebb amit láttam eddig. Én egy könyv alapján savtalanítok bizonyos időközönként "böjttel". Ami egyáltalán nem megerőltető, ha az ember nem visz semmit túlzásba. http://konyv-konyvek.hu/book_images/40a/999640940a.jpg
VálaszTörlésKedves Boros1124 !
VálaszTörlésa BANÁN IGEN, DE A ZÖLD BANÁN IGEN IS LUGOSÍTÓ HATÁSA VAN, JÁRJON UTÁNA !
ÜDV: K_GYÖRGY
VÁROM MINDENKI HOZZÁ SZÓLÁSAIT !